×
Cover
2020 bij
De Verkeers­onderneming
Groot onderhoud
aan de weg
Steden en gebieden
Enquêtes, meningen
en interviews
Mobiliteit voor iedereen
Een tijd van grote
veranderingen
Ways2go
Kansrijke ideeën in
de praktijk testenResults! online #1
December 2020
Uitgave van
De Verkeersonderneming

Boompjes 200
3011 XD Rotterdam
T. 088 - 797 0529
E. info@verkeersonderneming.nl
I. verkeersonderneming.nl

Concept en realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

In De Verkeersonderneming werken het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat/Rijkswaterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam samen aan de bereikbaarheid en mobiliteit in de Rotterdamse regio. Het bedrijfsleven en de koepelorganisaties VNO-NCW regio Rotterdam, Deltalinqs en MKB Rotterdam Rijnmond zijn belangrijke adviseurs van deze samenwerkingsorganisatie. Het doel is het bereikbaar maken en houden van de stad, haven en regio Rotterdam door slim gebruik van het huidige asfalt, Slim Reizen en Slim Werken.
Campagne

Zoveel manieren om anders te reizen en om thuis te werken met… Ways2go!

Daan, Otto, Emma en Nora (D O E N) staan in heel Zuid-Holland klaar om werkgevers, medewerkers en bewoners te ondersteunen met tips en probeeracties om anders te reizen voor diegenen die echt op pad moeten. Daarnaast zijn er toolboxen, tips en tricks om alle thuiswerkers te ondersteunen.

Toolbox thuiswerken

Zeker eind maart was thuiswerken nog niet voor iedereen gesneden koek. Daarom hielp Ways2go werkgevers en werknemers met een toolbox waarin allerlei tips en adviezen stonden. Denk onder meer aan een checklist om thuis te werken, aan tools om digitaal thuis te werken, en aan tips om te overleggen via beeldbellen. Maar ook aan tips - hier en daar met een knipoog - om het thuiswerken vol te houden: zo houd je werk en privé gescheiden, de beste deuntjes voor het thuiskantoor, mediteren kun je leren en 11 tips om met de kinderen thuis te werken. De gehele toolbox vind je op Ways2go.

Bekijk de toolbox

Toolbox hybride vergaderen

Niet iedereen kon fulltime thuiswerken. Omdat de thuissituatie dat niet toeliet of omdat het werk het vereiste dat medewerkers vanuit de organisatie aan de slag waren. De situatie ontstaat dan dat een deel van de werknemers vanuit de zaak en een deel vanuit huis aan overleggen deelneemt: hybride vergaderen dus. Uiteraard is deze manier van vergaderen prima te doen. Maar dan moet je dat wel goed regelen. Om die reden realiseerde Ways2go ook hiervoor een toolbox met uitleg over hybride vergaderen én met tips & tricks voor de voorzitter en de deelnemers.

Check de tips & tricks

Probeeracties

Probeer een e-bakfiets in Dordrecht

Mensen in Dordrecht kunnen een week lang een elektrische bakfiets uitproberen. Handig om de kinderen naar de crèche te brengen bijvoorbeeld. Gestart is met een bakfiets bij kinderopvang Mijn Tweede Thuis. Maar omdat er veel gebruik van werd gemaakt, is een extra bakfiets neergezet bij kinderopvang KDV Zus & Zo.

Probeer een e-bike

Wil je wel meer fietsen, maar vind je de afstand te ver, de brug te hoog of de wind te hard? Dan is een e-bike wellicht een uitkomst. Om te ervaren hoe het is geven we mensen vijf dagen lang de mogelijkheid een e-bike uit te proberen. Deze actie loopt in en om Rotterdam en Drechtsteden. Ben je niet in de gelegenheid om een e-bike op te halen bij een fietsenwinkel? Tegen een meerprijs van € 20,- is het ook mogelijk om een e-bike te reserveren en die op het werk te laten bezorgen.

Gebruikers overstag

Anita Zwart: ‘Direct een e-bike gekocht’


Ze reist dagelijks tussen Spijkenisse en Rotterdam. “Eigenlijk altijd met de auto, want met het ov is de reistijd een stuk langer”, zegt Anita Zwart. “De probeer een e-bike actie was voor mij een mooie manier om op verantwoorde wijze een grote aankoop te doen. Ik kon nu een week lang proberen of ik met een e-bike makkelijk naar het werk kon komen.” En dat was het geval, want Anita schafte vervolgens zelf een elektrische fiets aan om mee naar het werk te gaan.

Lees meer

Louise Rietman: ‘De juf geeft nu het goede voorbeeld’

“Vanaf mijn galerij kan ik de kerktoren van Overschie zien. Dan is het toch eigenlijk gek om er met de auto heen te gaan”, aldus de in Schiedam wonende Louise Rietman. Ook zij probeerde via Ways2go vijf dagen lang een e-bike uit. “Op het moment dat ik de elektrische fiets inleverde, kocht ik er vrijwel direct één bij dezelfde fietsenwinkel. De medewerker was zo hulpvaardig dat ik het gunde om juist bij hen mijn fiets te kopen.” Louise pakte altijd de auto om naar school te gaan, waar zij als leerkracht werkt. “Ik ben niet zo’n sporter, maar nu heb ik toch het gevoel iets aan beweging te doen. Bovendien ben ik met de e-bike in twintig minuten op school, met de auto doe ik er zowat net zo lang over. Daarnaast is het beter voor het milieu en hoef ik niet meer voor een parkeerplek eerder van huis te vertrekken. Omstanders vertelden me dat ik helemaal straalde na de aanschaf van mijn e-bike. En dan nog iets. We proberen schoolkinderen en ouders te stimuleren om ’s ochtends niet met de auto te komen. Dan helpt het zeker als de juf ook met de fiets komt.”

Probeer een e-scooter

Samen met de aanbieders van de elektrische deelscooters felyx, GO Sharing en Check startten we een actie waarbij nieuwe gebruikers 45 minuten lang gratis een deel e-scooter kunnen uitproberen. Deze actie loopt overal waar de deelscooters staan: onder meer in Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Delft, Lansingerland en op Voorne-Putten. De actie - bestemd voor mensen die nu nog geen account hebben bij de aanbieders van de deelscooter - is een groot succes. Meer dan 3.000 belangstellenden meldden zich aan! Alec: “Ways2go attendeerde mij erop dat er diverse aanbieders in mijn regio actief zijn. Via deze actie meldde ik mij aan voor Check, altijd handig om te testen of die even gemakkelijk werkt als felyx. Tot nu toe ben ik net als mijn collega's erg enthousiast.”

Results Ways2go, eind oktober 2020


Hoe duurzaam reis jij?

Het is het gezondst en duurzaamst om naar het werk te fietsen of te wandelen. Je beweegt meer en je stoot bijna geen CO2 uit tijdens je reis. 6,5 procent van de beroepsbevolking doet dit normaliter al. Het meest gebruikte en meest vervuilende vervoermiddel om naar het werk te gaan is de auto, dat door 68,5 procent gebruikt wordt. Een auto stoot per kilometer ongeveer 218 gram CO2 uit.
Kijk op ways2go.nl/duurzaamreizen en check hoe duurzaam jij reist. Deze digitale infographic is gemaakt om op je smartphone te bekijken.

Klik hier!
Bekijk ook: Kansrijke ideeën in de praktijk testen